Radionica na temu „Faktori ljudske (ne)bezbjednosti“.

 Tamara Jovićević, mr Humanističkih studija, smjer Bezbjednost i politika, u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar održala je četvorodjelnu radionica na temu „Faktori ljudske (ne)bezbjednosti“.

20211104 143505


Potpredsjednica Internacionalne policijske organizacije Crne Gore je tokom jednosatne aktivnosti prisutnim učenicima, u uvodnom djelu, održala predavanje o različitim shvatanjima pojma bezbjednosti - od onog najužeg, koji se odnosi na pojedinca (ljudska bezbjednost), do onog najšireg, a koji se tiče međunarodne zajednice (međunarodna bezbjednost). Objašnjavanje procesa nastanka koncepta ljudske bezbjednosti, njegova institucionalizacija, kao i problem mjeranja indeksa ljudske bezbjednosti prestavljen je grupi od trideset učenika različitih uzrasta. Prisutnima su objašnjeni faktori koji utiču na (ne)bezbjednost pojedinca i to: ekonomski, bezbjednost u pogledu hrane, zdravstveni, bezbjednost životne sredine, lična i bezbjednost zajednice i politički faktor bezbjednosti. 
Nakon održanog predavanja, koji je bio siže magistarskor rada „Koncept ljudske bezbjednosti“ Tamare Jovićević, sa đacima je obavljeno anketiranje i razgovarano u vezi obrađivane teme.
U završnom dijelu radionice, učesnici su prokomentarisali i razmijenili iskustva na temu sopstvenog osjećaja (ne) sigurnosti.
Shodno rezultatima ankete, koji su analizirani par sati nakon održanog događaja, kao i na osnovu neposredno evidentiranih opažaja, mg Jovićević izvela je zaključak djeca uzrasta starijih maloljetnika najviše strahuju od gladi, nasilja i nepristupačne adekvatne zdravstvene usluge. Osjećaj bezbjednosti u svom gradu odredili su kao „malo bezbjedan“, dok su, kada je u pitanju pružanje zaštite od relevantnih subjekata, najviši stepen povjerenja iskazali prema radu Uprave policije. Jovićevićka je konstatovala da učenici prepoznaju sve vrste nasilja (psihičko-verbalno, fizičko, sexualno, porodično, vršnjačko, sajber), a rezultati ove radionice ukazali su da je među vršnjacima najzastupljenije verbalno, fizičko i sajber nasilje.
Ova aktivnost realizovana je u sklopu međusobne i sporazumne saradnje JU SEUŠ i IPO Crne Gore koja predviđa da oba učesnika, shodno svojim raspoloživim stručnim, kadrovskim, tehničkim i prostornim kapacitetima, realizuju zajedničke projekte. Događaju su prisustvovali i mg Ivan Pekić, Predsjednik IPO CG i njen Generalni sekretar Momčilo Šćekić. Okupljenim učenicima najavljene su nove zajedničke aktivnosti, dok su u pripremi lokalni projekti koji će pored nastavnika i učenika JU SEUŠ i predstavnika IPO CG obuhvatiti i srodne institucije i organizacije civilnog sektora.

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić