Državno takmičenje učenika srednjih škola iz oblasti turizma i ugostiteljstva
Državno takmičenje učenika srednjih škola iz oblasti turizma i ugostiteljstva, održano je od 6-8.05.2022.g., u Budvi, u prostorijama JU SMŠ „Danilo Kiš“, a u organizaciji Centra za stručno obrazovanje Crne Gore.
Za takmičenje je bilo prijavljeno 10 škola, odnosno 31 takmičar/ka u tri discipline: u disciplini “Priprema jela po meniju” takmičilo se 13 učenika/ca, u disciplini “Usluživanje hrane i pića po meniju” takmičilo se 6 učenika/ca i u disciplini “Agencijsko poslovanje” takmičilo 12 učenika/ca. Sa učenicima je bilo 17 mentora/ki.
Oblast Ugostiteljstva usklađena je sa konceptom evropskog takmičenja u vještinama Euroskills, u dijelu tehničkih i materijalnih uslova za realizaciju radnih zadataka ta- kmičara i kriterijuma i kriterijuma za vrednovanje rada.a
Takmičenje iz Turizma je bilo koncipirano u dvije faze:
Prva faza: |
Druga faza: |
• Kreiranje turističkog aranžmana; |
• Prezentacija turističkog aranžmana i troškova na engleskom jeziku; |
Našu školu predstavljala su dva tima: Tim 1 – Martinić Minja i Vasilisa Jovović, IV-3, mentorka Ismeta Dabović, Tim 2 – Nikotić Marija i Nikezić Belma, III-3, mentorka Jelena Vlahović.
Stručni žiri je bio u sastavu: Danica Radević, Centar za stručno obrazovanje Crne Gore, Igor Begović, „Explorer“ d.o.o., Milija Bojović, TA „Grand“, supervizor Milica Antić, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.
Nagrađeni učenici/ce u disciplini „Agencijsko poslovanje“:
- Prvo mjesto, zlatnu medalju i pehar, osvojile su Anela Šabotić i Maša Spalević, učenice JU Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“ Budva.
- Drugo mjesto i srebrnu medalju, osvojile su Marija Nikotić i Belma Nikezić, učenice JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Bar.
- Treće mjesto i bronzanu medalju, osvojili su Milena Radulović i Milan Zorić, učenici JU Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“ Budva.
Titulu apsolutnog pobjednika iz oblasti Turizma je osvojila JU Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“ Budva.
Takmičenje iz Ugostiteljstva se sastojalo u pripremi jela po meniju i usluživanju hrane i pića po meniju, uz usmeno obrazloženje aktivnosti:
• Priprema jela po meniju od tri ganga. |
Meni: |
• Usluživanje hrane i pića po meniju |
Našu školu je u ovoj oblasti predstavljao Vranković Petar, II-4, OP Gastronom, uz mentora Miodraga Markoča.
Disciplinu „Priprema jela po meniju“ je ocjenjivao žiri u sastavu: Slađana Šoć, hotel „Hilton“, Nikola Čelić, hotel „Ramada“, Vido Markićević, restoran „Demižana“, supervizor Vuko Mitrović, Udruženje šefova kuhinja Crne Gore.