Realizovan ispit iz Praktične nastave učenika koji praktično obrazovanje realizuju kod poslodavca kroz dualni oblik obrazovanja

Kako bi se izvršila provjera postignuća iz nastavnog predmeta Praktična nastava učenika koji su u školskoj 2018/2019. godini praktično obrazovanje realizovali kod poslodavca kroz dualni oblik obrazovanja, škola je organizovala ispit i na predlog direktora škole organizovan je u školi. Na sjednici Nastavničkog vijeća imenovane su komisije za realizaciju ispita iz praktične nastave za obrazovne programe Konobar i Kuvar.

IMG 54f70f22ca0eab6a81815da233ec5cda V

Ispred hotela ”Princess” ispitu su prisustvovali Predrag Beljkaš, šef kuhinje i Zaim Nekezić, šef servisa, ispred hotela “Franca” Sanja Rukavina, šankerica u smjeni i Emir Musličić, kuvar smjene, iz restorana “Passerella” Živko Petrović, menadžer restorana i iz hotela “Sidro” Mehmed Asović, glavni kuvar.

IMG 5424d82e791754a67f2cbc21dfbc972a V

“Generalno gledano utisci su i više nego pozitivni. Ispit je protekao u najboljem redu. Mentori učenika su zadovoljni njihovim prisustvom i zainteresovanošću, kao i znanjem koje su pokazali na samom ispitu. Imaju samo lijepe riječi: da su marljivi, redovni, učestvuje u samim pripremama hrane, polako se usavršavaju, odgovorno se odnose prema svim radnim zadacima, dobro se pokazaju u timskom radu. Učenici su iskazali zadovoljstvo što su imali mogućnost da budu uključeni u dualni sistem obrazovanja”, ističe prof. Jelena Rovčanin.

Šta je cilj dualnog obrazovanja? Dualnim obrazovanjem omogućava se lakši prelazak mladih koji se obrazuju u stručnim školama na tržište rada i smanjuje se rizik od nezaposlenosti mladih koji završavaju stručno obrazovanje. Što se tiče novčanih nadoknada, Budžet Ministarstva prosvjete obezbjeđuju sredstva za naknade učenicima prvog i drugog razreda u dualnom obrazovanju. A naknada u trećem razredu je obaveza poslodavca. Naknada učeniku u dulanom obrazovanju je za prvi razred najmanje 10% prosječne neto zarade (50.00 eura), najmanje 15% (70.00 eura) za drugi razred i najmanje 20% (101.00 eura) u trećem razredu. Poslodavci nemaju obavezu da učeniku uplaćuje penzijsko i zdravstveno osiguranje, jer se to do sada smatralo barijerom za aktivnije uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje, ističe koordinatorka Rovčanin.

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić