Profesori zadovoljni uspjehom svojih učenika

Programom podrške razvoju preduzetništva u opštini Bar, predvidjena je promocija preduzetništva kao paradigme društvenog razvoja

 

billevvar

U okviru toga raspisan je konkurs za najbolji biznis plan kao jedna od komponenti programa. Mladi Bara od 15- 30 godina, pozvani su da elektronskim putem prijave svoje inovativne projekte i ideje iz oblasti preduzetništva i koje su od građanskog značaja. Medju prispelim radovima odabrana su 4 rada, koja su bila dostupna na platformi za glasanje publike online putem.

Na ovom takmičenju učenici  škole “Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole” podelili su drugo I treće mesto sa prezentacijom svojih biznis ideja. Pokazali su da stečena znanja i vještine na časovima Preduzetništva mogu veoma lako da primene iskazujući svoj preduzetnički duh. Naučili su više o njihovim individualnim mogućnostima i dobili ideju kako spojiti svoje sposobnosti I kreativnosti s preduzetničkim razmišljanjem. Pokazali su nam da imaju samopouzdanje I da su sebi zacrtali visoke ciljeve, što nas posebno raduje jer su u takmičenju sa mnogo starijim kolegama uspeli da se izbore za svoje mesto.

Božidar Mardjokić, učenik III-2 odeljenja, se takmičio sa idejom “ Bus info” Zamisao je da se preko posebnog uredjaja koji bi se nalazio na autobuskim stajalištima dobijaju neophodne informacije kao što su : status autobusa, udaljenost od autobuskog stajališta, putanja autobusa I sl. Svoju ideju je prezentovao vrlo kreativno u autorskom video filmu, u kome su glavni glumci on i njegove koleginice I kolege.

Nora Vuksanović I Jovana Šobić, učenice II-1, ujedno I najmladje učesnice ovog takmičenja su učestvovale sa idejom “ Štedljive boce”, boce od recikliraog drveta, koja kako kažu predstavlja najveću inovaciju za vino i alkoholna pića od lansiranja staklene boce.“Naša je misija dizajnirati, razviti i isporučiti održivu ambalažu. Štedljiva boca i do pet je puta lakša od staklene boce, ima ugljični otisak i do šest puta niži i lako se ponovno reciklira.
Iako osvojena sredstva nisu impozantna, ono što je pozitivno je činjenica da su srednjoškolci ravnopravno učestvovali u prezentaciji svojih ideja sa studentima i starijim kolegama.

U eri ubrzane globalizacije potrebno je kontinuirano raditi na razvoju I podržavanju darovite đece i mladih. Daroviti učenici imaju potencijal da, kada odrastu, budu predvodnici ili lideri, da pokreću i ubrzavaju razvoj u različitim oblastima društva. Zadatak svakog društva koje želi da bude međunarodno konkurentno, kao I škole koja prati savremene tokove je da svoje potencijale stavi u funkciju najboljih interesa darovite đece i da svoje obrazovane, darovite i kreativne ljude uvažava kao dragocjen nacionalni resurs, kazala je profesorica Vesna Vulić.

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić