Svjetski dan turizma 2023

Svjetski dan turizma se obilježava u kontinuitetu od 1979.g.,   a izabran je datum 27.09. jer je tog dana usvojen Statut o radu Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Svjetski dan turizma 2023

Svake godine je nova tema u obilježavanju, a kako bi se promovisali ciljevi održivog razvoja (UN Sustainable Development Goals). Tema ovoqodišnjeg Dana je "lnvenstiranje   u ljude, planetu   i     prosperitet", kroz koju UNWTO želi   da naglasi neophodnu potrebu za ulaganjem u obrazovanje i vještine ljudi,, ulaganje u održivu infrastrukturu i   ubrzanje zelene transformacije i   ulaganje u inovacije, tehnologiju i preduzetnistvo

(https://www.unwto.org/events/world-tourism-day-2023 ).

U tom pravcu, JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, kao i prethodnih godina pod pokroviteljstvom Turisticke organizacije Bar, obilježava   Svjetski dan turizma.   Ove godine odlučili smo da posjetimo velelepnu turistički i   istorijski važnu tvrđavu Nehaj, u Sutomoru,   čime želimo  da naše mlade Hotelsko-turističke tehničare III-3 odjeljenja, rnotivišerno ka održivorn   turizmu,   očuvanju prirodnih i antropogenih vrijednosti i kroz obilježavanje Svjetskog dana turizma ukažemo na važnost brige o obrazovanju mladih,   očuvanju kulturne, istorijske i prirodne baštine naše opštine i da zajednički   usmejrimo   učenike da razrnišljaju u pravcu preduzetništva u turizmu i unaprijeđenja postojećeg privrednog miljea.

U srijedu, 27.09.2023.g., smo u pratnji predstavnice TO Bar, Katarine Đorđević planinskog vodiča, Predraga Đokvučića posjetili grad Nehaj, koji se nalazi na hridi od preko 200m. Vodič je ispričao na veoma interesantan način o gradnji Nehaja, dvooltarskoj crkvi, renoviranju tvrđave za vrijeme Osmanskog cartstva i drugim mnogobrojnim interesantnim činjenicama vezanim za Velji grad, Crni rt, Maljevik, Spič, “Kotorska vrata”, itd. Nastavnice Jelena Rovčanin, Ismeta Dabović i Jelena Vlahović su osmislile radionicu čiji je cilj bio da se da idejno rješenje za novi turistički produkt i uslugu, a obuhvata tri teme: žuku(očuvanje prirodnog bogatstva i zelena transformacija), Nehaj i prosperitet lokalne zajednice. Iskoristili smo za priču o žuki lokalnu manifestaciju “Veče žuke” i suvenir koji je izrađen za tu priliku – kotolač. Učenici su bili podijeljeni u 5 grupa, gdje je svaka grupa na kraju radionice izašla sa konkretnim idejama o boljoj iskorišćenosti potencijala lokaliteta:

1. konzervacija i obilježavanje grada Nehaja uz otvaranje info pulta i dodatno uređenje staze;

2. umjetnička dopuna kotolaču – vaza sa detaljima presovane žuke i gline;

3. “vijenac dobrodošlice” od cvijeta žuke;

4. osmišljena priča o moru, dvojici braće i Nehaju;

5. zasadi žuke na zemljištu u zoni Morskog dobra, zbog sprečavanja erozije tla i ishrane tla kiseonikom uz očuvanje morskog bora i njegovih ljekovitih karakteristika.

                                                                                                         

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić